Profi önéletrajz

Profi önéletrajz – mitől lesz profi?

Akkor profi az önéletrajz, ha megfelel a korszerű marketing és csajozási szabályoknak, azaz 7 másodperc alatt eladja azt, akiről szól.

Ez azért fontos, mert a sokszoros túljelentkezés miatt egy átlagos állásra a jelentkezők átnézése rengeteg időt vesz igénybe, így a HR-es vagy fejvadász kolléga kb semmit nem foglalkozik a részletes leírásokkal az első szűrésnél.

Tehát:

A profi önéletrajz első szabálya, hogy kinézetre megnyerő legyen.

Így fontos az arckép minősége, a név és elérhetőség rendezettsége, valamint a legfontosabb az álláshoz kapcsolódó iskola vagy tapasztalat kiemelése.

Az első szűrés után aztán nagyobb értelmet nyer a bővebb tartalom és a kísérő levél.

Evidens, de nem lehet nem megemlíteni: ha helyesírási hibákat ejtesz akár az önéletrajzban, akár a kísérő levélben, semmiképp sem mondhatod profinak, de még jónak se. Figyelj oda!

A profi önéletrajz akkor is profi marad, amikor már másodszor néznek rá.

Nem tartalmaz fölösleges információt, de nem rest kimondani, amit kell.

Megfelelően célratörő, de nem tolakodó. Akkor találjuk el a megfelelő stílust, ha eltaláljuk a HR-es aktuális lelki állapotát. Lehetetlen. Nem is kell…

A profi önéletrajz őszinte!

Nem hazudozunk egy profi önéletrajzban, akkor se, ha már fél éve munkát keresünk. Lehet jönni a sánta kutya példájával, de valójában arról van szó, hogy vagy értünk valamihez, vagy nem. Ha rájönnek, hogy nem, pedig azt állítottuk, valószínűleg kirúgnak minket. És megérdemeljük. És még segget is csináltunk a szánkból. És hazugok is vagyunk. Na, ez nem profi, az biztos.

Megfelelő szerkesztettség! A profi önéletrajz átlátható, letisztult, informatív. Mindig arra az állásra van kiélezve, amire jelentkezünk vele. Kiderülnek belőle azok az erősségeink, amik hozzásegítenek ehhez az álláshoz.

Jó, aláírjuk, hogy a telemarketinges állásajánlatokhoz nem kell profi önéletrajz, hogy felvegyenek. Viszont komoly pozícióknál mindenképp versenyként kell tekintenünk rá, hiszen nem csak mi jelentkezünk egy adott munkára.

A google a barátunk. Ha profi önéletrajzot szeretnénk, sok helyen olvashatunk róla, miképpen, hogyan kell készíteni. Ez nem egy konkrét leírás, csak egy újabb szempont, amit érdemes elolvasni, hogy több információhoz jussunk a témában, mert az információ = érték.

Mellesleg: legyen webönéletrajzod és a profi önéletrajzodat még profibbá teheted vele.

Infó róla: Webönéletrajz

Csatold a saját webönéletrajzod a jelentkezésedhez és növeld meg az esélyeidet, hogy felvegyenek a vágyott állásra! A Webönéletrajz segít neked ebben!